Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012
Eλια καλλωπιστικη
Olea europea sativa
Είναι ένα από τα καλύτερα δένδρα για να φτιάξουμε μπονσάι, και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα γιατί έχει το βασικό χαρακτηριστικό των μπονσάι, δηλαδή τα μικρά φύλλα. Μετά, είναι δένδρο της περιοχής μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να ευδοκιμήσει, και βέβαια δεν έχει πρόβλημα να μένει όλο τον χρόνο έξω. Και τέλος είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, δεν είναι ευαίσθητο στην ζέστη και δεν έχει πρόβλημα αν μείνει και μια φορά απότιστο. Μάλιστα συνιστάται να ποτίζεται πάλι, αφού σχεδόν έχει στεγνώσει το χώμα του στην επιφάνεια.
Η ελιά είναι ένα από τα πιο δύσκολα δέντρα όσον αφορά στο κλάδεμα. Η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο και αν τα κλαδιά του δέντρου σας έχουν διάμετρο γύρω στα 3 cm. Σε κάθε περίπτωση, μην κλαδεύετε το καλοκαίρι, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μην αναπτυχθεί η περιοχή όπου έχει γίνει το κλάδεμα. Είναι προτιμότερο να περιμένετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να συρματώσετε όσα μέρη του φυτού θέλετε, αφού τότε ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης. Προσέξτε ιδιαίτερα να αφαιρείτε τους βλαστούς που έχουν ανάπτυξη με κατεύθυνση προς τα πάνω ή προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ομαλά η ανάπτυξη των κλαδιών προς τα αριστερά και δεξιά του κορμού και να υπάρχει ένα ισορροπημένο και όμορφο αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο «τσιμπολόγημα», αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την κατεύθυνση των νέων βλαστών και να αφαιρείται το 1/3 των παλαιών φύλλων. Πρέπει να προσέχετε το κλαδί στο οποίο κάνετε «τσιμπολόγημα» να έχει χρώμα πράσινο ή κυανό, γιατί διαφορετικά το κλαδί δε θα έχει πολλούς νέους βλαστούς, άρα δε θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να «τσιμπολογήσετε» φύλλα. Τα φύλλα που αφαιρούνται πρέπει να είναι όσα μεγαλώνουν με κατεύθυνση προς τα κάτω. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την αφαίρεση είναι μεταξύ 10C και 40C. Χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ενδείκνυνται για αφαίρεση φύλλων, που στόχος της είναι ο σχηματισμός μικρών φύλλων για το μπονσάι δέντρο σας. Συρμάτωση Οι ελιές μπορούν να συρματώνονται όσο είναι ακόμα νέες, δηλαδή μέχρι τα 2 τους χρόνια περίπου. Αυτό ισχύει, επειδή αργότερα ο κορμός είναι πολύ σκληρός και δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη μορφή. Η συρμάτωση μπορεί να γίνεται στα τέλη του φθινοπώρου ή την άνοιξη και κυρίως στα κλαδιά του δέντρου, που είναι αρκετά μαλακά και εύκολα για διαμόρφωση. Ποτίζετε το φυτό τακτικά και αφήνετε να στεγνώνει το χώμα μετά από κάθε πότισμα. Επίσης, είναι προτιμότερο να την τοποθετείτε σε εξωτερικό χώρο. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με οργανικό λίπασμα και σε τακτά χρονικά μπορείτε να προσθέτετε μικροσυστατικά (trace elements) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012
δημιουργία κομπόστ
Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό ή/και λίπασμα.
Ο κάδος που γίνεται όλη αυτή η δουλειά ονομάζεται κομποστοποιητής και το υλικό που ζυμώνεται (από γεωσκώληκες και οξυγόνο) λέγεται κομπόστ.
Μέσα σε αυτόν τον κάδο μπορούμε να ρίξουμε :
-Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα)
-Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά
-Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
-Στάχτη από τζάκι
-Tσόφλια αβγών
-Xαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες)
-Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό)
-Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή ακόμη και φίλτρα γαλλικού καφέ
-Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.)
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012
ποτιζω τα φυτα με απεσταγμενο νερο
Αν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για αυτά είναι να τα ποτίζεται με απεσταγμένο νερό. Το απεσταγμένο νερό δεν έχει χημικές ουσίες και άλατα τα οποία κάνουν ζημιά στα φυτά σας. Μπορείτε να ποτίζεται και τα εξωτερικού χώρου φυτά με απεσταγμένο αλλά πιο σημαντικό είναι για τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Γιατί όμως το απεσταγμένο είναι καλύτερο από το νερό βρύσης ;
Το νερό της βρύσης περιέχει χημικές ουσίες, όπως το χλώριο για παράδειγμα τα οποία χρησιμοποιούνται για να είναι πιο υγιές το νερό δημόσιας ύδρευσης. Οι χημικές ουσίες πάντως δεν είναι το μόνο πρόβλημα με το νερό της βρύσης. Η σκληρότητα του νερού μπορεί επίσης να επηρεάσει τα φυτά σας. Το σκληρό νερό είναι μάλιστα αρκετά πιο επικίνδυνο και από το χλώριο σε αρκετά φυτά.
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
Αγαπημένα φυτά του χειμώνα
Η καμέλια είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στην καλλιέργειά
του αειθαλής θάμνος. Ωστόσο η πλούσια και εντυπωσιακή του ανθοφορία τον
κάνει να πρωταγωνιστεί στην καρδιά του χειμώνα. Τα άνθη της καμέλιας
είναι αρωματικά και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στις αποχρώσεις του
κόκκινου, ροζ, λευκού. Εμφανίζονται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το
τέλος Απριλίου.
Ο Χειμωνανθός αν και έχει πολύ εντυπωσιακή ανθοφορία, είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ξεχασμένος από τα ελληνικά φυτώρια.Έχει σφαιρικό σχήμα με κίτρινα αρωματικά λουλούδια που μοιάζουν με μικρά αστεράκια. Τοποθετήστε το μόνο του στον κήπο, ή σε μικρές συστάδες ανάμεσα από άλλα φυτά.
Κυκλάμινο
Γνωστό σε όλους μας, ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης. Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα κυκλάμινα είναι απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Τοποθετείστε τα λοιπόν σε δροσερό, φωτεινό σημείο, απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίστε ο χώρος να έχει αρκετή υγρασία.
Nαρκισσος
Είναι πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και ανθίζει νωρίς τον χειμώνα, τα δε άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, (έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη), που γονιμοποιούνται από μέλισσες. Το άρωμα των ανθέων είναι σχεδόν μεθυστικό. Μεγάλη ποσότητα ανθέων νάρκισσου σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει ελαφρά νάρκωση. Προτιμά τα βαριά και υγρά εδάφη αλλά δεν αποκλείεται να τα βρούμε και σε βραχώδεις εκτάσεις. Ο βολβός του κυρίως, (που μοιάζει με κρεμμύδι), αλλά και τα φύλλα περιέχουν ένα δηλητηριώδες αλκαλοειδές, τη Lycorine, η κατανάλωση της οποίας σε μεγάλες ποσότητες την καθιστά θανατηφόρο.
Υάκινθος
Φυτό που καλλιεργείται επί χιλιάδες χρόνια για τα όμορφα άνθη του και το μεθυστικό του άρωμα. Η καταγωγή του φυτού δεν είναι εξακριβωμένη. Κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από την νότια Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά του. Ανθίζει στο τέλος του Γενάρη μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη.
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
Λεμονοκυπάρισσος ή Gold Crest
Αναπτύσσονται ακόμη και σε ξηρά και άγονα, όξινα ή αλκαλικά εδάφη σε
ηλιόλουστες θέσεις. Φυτέψτε τα μεμονωμένα, σε ανεμοφράκτες και
δενδροστοιχίες ακόμη και σε παραθαλάσσιες θέσεις. Δέχονται κλάδεμα
μορφοποίησης.
Φυτό με κωνική κόμη και έντονο κίτρινο φύλλωμα που αναδύει άρωμα λεμονιού, όταν το τρίψουμε στα χέρια μας.
Το Gold Crest ( Cupressus macrocarpa) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά για φράχτες μετά το Leyland. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αλλά και ηλιόλουστα σημεία. Σε περίπτωση φράχτη θα πρέπει τα φυτά να φυτεύονται σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο, αλλά και τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από την μάντρα.
Φυτό με κωνική κόμη και έντονο κίτρινο φύλλωμα που αναδύει άρωμα λεμονιού, όταν το τρίψουμε στα χέρια μας.
Το Gold Crest ( Cupressus macrocarpa) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά για φράχτες μετά το Leyland. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αλλά και ηλιόλουστα σημεία. Σε περίπτωση φράχτη θα πρέπει τα φυτά να φυτεύονται σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο, αλλά και τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από την μάντρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)