Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Αγαπημένα φυτά του χειμώνα


Η καμέλια είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στην καλλιέργειά του αειθαλής θάμνος. Ωστόσο η πλούσια και εντυπωσιακή του ανθοφορία τον κάνει να πρωταγωνιστεί στην καρδιά του χειμώνα. Τα άνθη της καμέλιας είναι αρωματικά και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στις αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού. Εμφανίζονται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Απριλίου.

  

Ο Χειμωνανθός αν και έχει πολύ εντυπωσιακή ανθοφορία, είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ξεχασμένος από τα ελληνικά φυτώρια.Έχει σφαιρικό σχήμα με κίτρινα αρωματικά λουλούδια που μοιάζουν με μικρά αστεράκια. Τοποθετήστε το μόνο του στον κήπο, ή σε μικρές συστάδες ανάμεσα από άλλα φυτά.

 

 

 Κυκλάμινο

Γνωστό σε όλους μας, ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης.  Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

 

 Τα κυκλάμινα είναι απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία.  Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας.  Τοποθετείστε τα λοιπόν σε δροσερό, φωτεινό σημείο, απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίστε ο χώρος να έχει αρκετή υγρασία.

 

 

 

                                                              Nαρκισσος


 Είναι πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και ανθίζει νωρίς τον χειμώνα, τα δε άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, (έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη), που γονιμοποιούνται από μέλισσες. Το άρωμα των ανθέων είναι σχεδόν μεθυστικό. Μεγάλη ποσότητα ανθέων νάρκισσου σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει ελαφρά νάρκωση. Προτιμά τα βαριά και υγρά εδάφη αλλά δεν αποκλείεται να τα βρούμε και σε βραχώδεις εκτάσεις. Ο βολβός του κυρίως, (που μοιάζει με κρεμμύδι), αλλά και τα φύλλα περιέχουν ένα δηλητηριώδες αλκαλοειδές, τη Lycorine, η κατανάλωση της οποίας σε μεγάλες ποσότητες την καθιστά θανατηφόρο.

 

 

                                          Υάκινθος

 Φυτό που καλλιεργείται επί χιλιάδες χρόνια για τα όμορφα άνθη του και το μεθυστικό του άρωμα. Η καταγωγή του φυτού δεν είναι εξακριβωμένη. Κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από την νότια Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά του. Ανθίζει στο τέλος του Γενάρη μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου