Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

δημιουργία κομπόστ


Κομποστοποίηση  είναι η διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό ή/και λίπασμα.

Ο κάδος που γίνεται όλη αυτή η δουλειά ονομάζεται κομποστοποιητής και το υλικό που ζυμώνεται (από γεωσκώληκες και οξυγόνο) λέγεται κομπόστ.

Μέσα σε αυτόν τον κάδο μπορούμε να ρίξουμε :
-Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα)
-Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά
-Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
-Στάχτη από τζάκι
-Tσόφλια αβγών
-Xαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες)
-Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό)
-Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή ακόμη και φίλτρα γαλλικού καφέ
-Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.)
Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 2-3 μήνες (γι’ αυτό καλό είναι να κρατάμε ένα μίνι ημερολόγιο πότε και τι ρίξαμε) και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου